2016. október 16., vasárnap

Úri muri a 18. században


Gondolkodott már azon, hogy vajon mennyi bor fogyott el egy átlagos, áttivornyázott 18. századi ünnepély alatt? Hogy mennyi kapribogyót, citromot vagy feketekávét fogyasztott egy középszerű falusi uraság? Vagy, hogy mennyi teknősbékának kellett egy birtokba iktatás folyamán az úri gyomrokba vándorolnia? Bármennyire meghökkentőnek tűnnek is ezek a kérdések, vannak olyan források, amelyekből meg lehet válaszolni őket.
A történeti kutatás egyes meghatározott területein végzett vizsgálódások időnként különös és érdekfeszítő forrástöredékek felfedezésére vezethetnek. Krónikákban lapszéli bejegyzésre, leveleken a hátoldalra firkantott néhány sorra bukkanhatunk, mindig véletlenszerűen és mindig örvendetesen, hiszen ezek a szórványosan előforduló iratok sok esetben olyan jelenségekre is rávilágíthatnak, amelyekre a száraz, tömbösített központi forrásanyagból kevéssé lehetne következtetni.

Az egyik ilyen forrást a sellyei Batthyány-uradalom tiszttartóságának iratanyaga között kutakodva találtam meg. A többnyire Extractokat (periodikus költségvetési kimutatásokat) és conscriptiokat (a gazdák, terményeik, földjeik és állatállományuk összeírását) tartalmazó uradalmi anyag közé keveredve helyenként érdekes iratokra lehet akadni, amelyek gyakran a mindennapi élet legprofánabb részleteivel kapcsolatosan tartalmaznak információkat. A forrásanyag széles körben szóródik, és a tömegét képező, a többség számára száraz számadások között sok ilyen gyöngyszem várja, hogy felfedezzék.
A szóban forgó irat egy úgynevezett specificatio, azaz költségvetési kimutatás (voltaképpen számla); a MNL Országos Levéltár P szekció 1331-es fondjának 29-es számon állományba vett darabja. Pontos datálása nehézkes, de maga a szöveg elég körültekintően leírja azt az eseményt, amelynek „alkalmatosságával” megírása szükségessé vált: egy 1749. július 1-én kezdődő tivornya és ünnepségsorozat költségeit veszi tételesen sorra – egy olyan ünnepségét, amelyből a korszak vidéki életében tucatszám akadt példa csaknem minden esztendőben.
Ez az alkalom a statutio, azaz birtokba iktatás – egy jeles nemzetségből származó birtokos megünneplése, aki „beleül a jószágába”, azaz például átveszi az örökségét, vagy valamely magas állású hivatalnok (főispán, alispán) beiktatásának alkalmából rendezett, tisztességes eszem-iszom. Mint ilyen, meglehetősen hosszadalmas és költséges, kiterjedt vendégsereggel, zenével és tánccal, szónoklatokkal és a korteskedés hagyományának egyéb elemeivel vegyesen. Jelen iromány keretei között csupán arra térek ki, miféle anyagi vonzata volt egy ilyen esemény megszervezésének. Kizárólag ezt az egy forrást megvizsgálva is sok érdekes következtetést vonhatunk le a 18. századi úri mulatozás mikéntjéről.
Legelőször is szembeötlő a felsorolt anyagi javak rendkívül bőséges választéka és nagy mennyisége. A minden bizonnyal hosszan tartó lakomára rendkívül sok és sokféle húst rendeltek, elsősorban tehén- és borjúhúst, amelyek az összes húsokra költött pénzösszeg mintegy 15%-át teszik ki. Jelentékeny mennyiségben vásároltak az illetékesek emellett sertéshúst is, főként szalonna formájában. Csekély mennyiségben bárány és kos is előfordul a számlán. Elhanyagolható összeget költöttek pontosabban meg nem határozott mennyiségű „friss halra” is.
A főzéshez felhasználható nyersanyagok választéka meglehetősen egysíkúnak tűnik. „Eczed”, vaj és só, sörhöz való élesztő, konyhai zöldségek fordulnak még elő, összességében ugyancsak a teljes költség 15%-ának megfelelő mennyiségben.
Talán nem meglepő, hogy a lista tételeinek legnagyobb hányadát a különféle szeszes italok alkották. Csak a borra fordított pénzösszeg – 18. századi konvenciós forintban számolva 90 forint 16 krajcár – a teljes kiadás mintegy 40%-ának felelt meg. A borokat minden bizonnyal a meghívott vendégsereg rang- és vagyon szerinti differenciáltságában osztották, ugyanis pintenkénti áruk nagy ingadozást (3-8 krajcár) mutatott. Sörre ellenben keveset költöttek (3 forint 14 krajcár), és az „égett bor” (azaz pálinka) fogyasztása is alacsonynak mondható.
Legérdekesebb talán a luxus- és élvezeti cikkek kérdése. Ezeket egyetlen tételben (31 forint 52 ½ krajcár) jelzi a számla, ami arra utal, hogy valószínűleg egyetlen kereskedőtől vásárolták meg őket. A hosszú lista tartalmazza a kávét, fűszereket, rizskását, „apró kását”, olajokat, kapribogyót, cukrot és citromot egyaránt. Külön tárgyalt egység, mégis a korabeli étkezés jellegzetes eleme a rák (30 krajcár, de a mennyiséget nem ismerjük), illetve a nem csupán a listában említett, hanem a lapszélre több ízben is kijegyzetelt 16 pár asztali fogyasztásra szánt „teknyős béka”. Ez utóbbi (feldarabolva, vajjal, petrezselyemmel, tejföllel és szerecsendióval levesnek főzve) kifejezetten úrias ételnek volt mondható, ellentétben a folyami rákkal, amelyből igen sokszor a szegényebb rétegek, így az uradalmi cselédség is lakmározott.
Az élelmiszereken kívül a nagyszabású ünnepségek egyéb fontos kellékeit láthatjuk. Gyertyából 2 forint 15 krajcárért kellett vásárolni; úgyszintén a pénzkeret tetemes mennyiségét (27 forint 30 krajcár) fordították puskaporra, a mulatságon rendezendő ünnepi lövöldözés céljából. Konyhára való tányérok vásárlására is szükség volt – ezek az összes kiadás elhanyagolható mennyiségét teszik ki pénzben.
Mindezeken felül az anyagi beszerzések listája tartalmazza még a lovak számára adandó zab, a kenyérsütésre és „konyhára való fejér lisztnek” megőrölt búza mennyiségét, mindkettőből tetemes mértékben. Az ételek elkészítését külön fizetett szakács vállalta, akinek 40 forint ütötte a markát a fáradozásaiért.
A vendégek számára sajnos a forrás adataiból kevéssé következtethetünk; árulkodó mindenesetre a darabra mért élelmiszerek – pl. zsemlye – száma (42), illetve a lovak abrakja (57 és ¾ köböl zab). Azonban bizonyos, hogy valamennyien hivatalnokok vagy legalábbis uradalmi tisztek lehettek, hiszen az ünnepség teljes (azaz az ételeken-italokon felül is számolt) költségének csaknem kétharmadát teszik ki a nekik járó diurnumok, azaz napidíjak. Ezeket csakis azoknak fizették, akiknek egyébként is fizetett munkájuk bármilyen okból, így többek között a tivornyázás kedvéért való elhalasztása jövedelemkiesést eredményezett volna. A forrás második felében ezek tételes felsorolásával találkozunk – innen látszik, hogy két vármegye és számos illusztris személyiség szolgáltatták a statutio vendégseregét.
A diurnumok összegéből a mulatozás hossza is kikövetkeztethető. A manapság az Ormánság központjának tekinthető Sellye Baranya vármegyében található, így érthető, hogy az ebből a megyéből meghívott „szolga bírák és esküttek” megelégedtek 11 napi fizetséggel; a messzibb Somogyból, nyilvánvalóan az utazás hosszadalmas volta okán, már nagyobb napidíjakat (22 napit) követeltek. A megye korabeli útviszonyainak és az utazások általános hosszúságának figyelembe vételével megállapítható, hogy a statutio és a hozzá tartozó ünnepségsorozat legfeljebb néhány napig tarthatott; ez elegendő idő a megfelelő reprezentációra és kellő időt hagy a meghívott vendégeknek arra, hogy hivatalaikba visszatérve ismét megkezdhessék a munkát.
Összegezve elmondható, hogy a sellyei úri mulatság a környék színvonalán nagyvonalú költségvetéssel elrendezett, jeles esemény lehetett. A meghívott vendégsereg dúskált az ételben-italban, és nem csupán azokban, amelyeket a környékbeli falvak és az uradalom népe képes volt kitermelni magából, hanem luxuscikkekben és nehezebben beszerezhető külföldi nyalánkságokban is. A szervezők körültekintően jártak el, pontos kimutatást készítettek és minden lehetséges költséget számba vettek, egészen a legutolsó teknősbékáig. Az ünnep fényét üdvlövések és a díszkivilágítás emelte. Végeredményben pedig a megrendelt tetemes mennyiségű bor gondoskodott arról, hogy azok is jól szórakozzanak, akiknek máskülönben nem sok kedvük volt az egészhez.




Tompa László, doktorandusz
az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola Művelődéstörténet programjának hallgatója


Források és ajánlott irodalom

A vizsgált irat a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi Kapu téri épületében tekinthető meg, jelzete: MNL OL P 1331. Számadások. No. 29

A paraszti és úri étkezéshez ld. Tóth István György: A magyar művelődés a kora újkorban. Ételek-italok. Új élvezete: kávéivás és dohányzás. In: Magyar művelődéstörténet. Szerk.: Kósa László. Harmadik kiadás. Osiris Kiadó, Budapest, 2006. 192-205. p.

Jó néhány régi recept – így a teknősleves – leírásai megtalálhatóak egyes szakácskönyvekben, így példának okáért Czifray István „Magyar Nemzeti Szakácskönyvében” (Budapest, 1888, megtalálható az Országos Széchenyi Könyvtárban), illetve Bornemissza Anna 1680-as munkájában.

Az uradalmi tisztek életéről ld. Kállay István: A magyarországi nagybirtok kormányzata 1711-1848. Budapest, 1980.

A korszak életviszonyaihoz általánosan is igen jól használható forrás Bél Mátyás munkája: Magyarország népének élete 1730 táján. Válogatta, sajtó alá rendezte és a bevezető tanulmányt írta: Wellmann Imre. Budapest, 1984.


A szeszes italok 18. századi készítéséről és fogyasztásáról remek képet lehet kapni Faragó Tamás: Szeszipar és szeszfogyasztás Buda környékén a 18. században c. cikkéből, In: Magyarország társadalomtörténete a 18-19. században. II. kötet. Szerk.: Faragó Tamás. Budapest, 2004. 372-380. p.